Радоњић Василије

RadonjicJPG_zps5fad2fc6Рођен је 24. маја 1924. године у Видијењу код Подгорице. Од 1946, па до 1949. године похађао је војну школу у Сарајеву. Након тога је завршио Пилотску академију и Школу контроле летења, а студирао је и права на загребачком Свеучилишту.

Био је учесник Другог светског рата од 13. јула 1941. године, и то у Цваринско-Видијењској чети, где му је командир био наредник Ново Ивановић. Од формирања Осме црногорске бригаде, био је њен борац до ослобађања Београда. Са том јединицом је између осталог учествовао и у биткама на Бојњевој њиви код Мојковца, као и у ослобођењу Београда, за шта има у књижици и потписе од Јосипа Броза и Јосифа Висарионовича. Након Београда, борио се и на Сремском фронту, а после је преко Винковаца и Загреба, са својом јединицом терао непријатеља све до Цеља. Након завршетка рата, био је командир чете у Другој крајишкој бригади. У авијацији је од 1947. године и обављао је дужност командира тренажне ескадриле. Након престанка летачке каријере, обављао је дужност Начелника ОБКЛ Загреб све до краја војничке каријере. Пензионисан је у чину потпуковника авијације.

Носилац је више ратних и мирнодопских одликовања. Члан је удружења пилота ЈАТ-а, нашег удружења, те општинског одбора војних пензионера на Чукарици.

Са породицом живи у Београду.

Оставите одговор