Радишић Милорад

RadisicJPG_zpsc524ee98Рођен је 5. августа 1939. године у селу Липа код Бихаћа у вишечланој сељачкој породици. Основну школу са малом матуром је завршио у Банатском Великом Селу. Потом уписује Војно ваздухопловну специјалистичку школу у Краљеву, коју завршава 1954. године и стиче звање радиотелеграфисте. Током службовања, завршио је и курс МПВ и курс енглеског језика. Ванредно је завршио и Вишу управну школу.

Након завршетка школе у Краљеву, распоређен је у батаљон везе 161. вб на аеродрому Ниш, и постављен је за командира полигонског одељења, на којој дужности остаје све до пензионисања 1987. године. Увођењем транспортних хеликоптера и авиона у састав базе, обављао је и дужност РТГ на тим летелицама са преко 6500 сати налета, што му никада није признато, по било каквом основу (стаж, пензија,...), што је својеврсна неправда. Поред обавеза у јединици, радио је и на развоју спортских и културних делатности у оквиру вб. Повремено је био дописник и „Крила армије“, као и нишких „Народних новина“. Написао је и „Историју ваздухопловне базе од 1953-1985“. Провео је и шест месеци у оквиру нашег одреда на Синају у саставу УН, где је био задужен за везу са нашом амбасадом у Каиру, односно са ССНО, а више пута је учествовао и у извиђачким летовима надгледања демаркационе линије. Као секретар СКЈ у јединици, постизао је нарочите успехе, тако да је у два наврата био најбољи и на нивоу читавог РВ и ПВО.

Током службе, више пута је одликован, похваљиван и награђиван. Поред одликовања ЈНА, одликован је и од стране Команданта мисије УН на Синају, као и од ОК ЗОИ Сарајево `84.

Са породицом живи у Нишу.

Оставите одговор