Јурјевић Звонко

JurjevicJPG_zpsd71bca26Рођен је 1. марта 1934. године у Славонском Броду, у радничкој породици, од оца Боже и мајке Кате. Имао је још једног брата, који је погинуо као војник ЈНА. Основну школу је похађао у Вишеграду, Бијељини, Сарајеву и Славонском Броду, где је завршио и Гимназију са малом матуром и два разреда Средње техничке школе-машински смер. Након тога, 1951. године, уписује ШАОА, коју завршава 1954. године, у саставу VIII класе ШАОА, и добија звање официр-пилот. Летео на више типова ваздухоплова, и то: АЕРО-2, АЕРО-3, 212, 213, УЈАК-9, ЈАК-3, С-49Ц, Ф-47Д, Т-33, РТ-33, Ф-86Е, Н-60, Ј-21, НЈ-21, а информативно и у циљу провере пилота и: Г-4, Ј-22, КУРИР, МИГ-21, МИГ-29, 522, те хеликоптере В-2 и Газела. Завршио је високе војне школе, закључно са ШНО.

Службовао је на аеродромима Пула, Скопље, Ниш, Титоград, Батајница, Задар, те гарнизонима, Загреб, Ниш, Београд и Земун. Обављао је дужности пилота, командира авио одељења, заменика командира ескадриле, Командира ескадриле, Начелника штаба пука, Команданта пука (172. лбап и 185. лбап), Начелника штаба ВaК-а, Команданта ВаК-а, Начелника штаба Команде РВ и ПВО, Заменика НГШ за РВ и ПВО, те Команданта РВ и ПВО, са које дужности одлази у пензију 1992. године, у чину генерал-пуковника. Поред тога, обављао је дужности наставника летења у ВВА, као и све остале дужности у склопу те високошколске установе, закључно са дужношћу Начелника ВВА.

Носилац је Златног летачког знака. Почасни је пилот ЈАТ-а, те РВ Румуније и Ирака. Током службе, превремено је унапређен у чин потпуковника. Добитник је награде „22. децембар“ за успехе у руковођењу и командовању. Више пута је одликован и награђиван.

Ожењен је и има двоје деце. Живи у Београду.

Оставите одговор