Дан победе у Пригревици

Након московског споразума Југословенске и Владе СССР-а из септембра 1944. године о помоћи НОВЈ у виду једне тенковске бригаде, те 2 ваздухопловне и 12 пешадисјких дивизија, из састава 17. ваздушне армије 3. украјинског фронта су изузете једна јуришна и једна ловачка ваздухопловна дивизија са пратећим позадинским јединицама ради подршке 1., 2. и 3. армији НОВЈ у завршним операцијама за ослобођење земље.

Од 10. гардијске вороњешко-кијевске јуришне дивизије, формирана је 42. јуришна дивизија, док је од 236. ловачке дивизије, настала 11. ловачка дивизија. На челу те две дивизије су били генерал Витрук и пуковник Кудрјешов са Совјетске, односно пуковник Божа Лазаревић и мајор Арса Бољевић са наше стране.

Заједно са извођењем борбених дејстава на простору Западне Србије, Славоније и СИ Босне, Совјетски ваздухопловци су кроз 6 ваздухопловних пукова и наставних центара системом тзв."дубљора", од новембра 1944. године, па до априла 1945. године, обучили близу 300 наших пилота (ловаца и јуришника) и више од 5000 људи у склопу пратећег ваздухопловног особља. Иначе, команде ових дивизија су основане у Новом Саду 29. децембра 1944. године.

Већ од 17. јануара 1945. године, наши пилоти лете заједно са Совјетским у саставу пара и четворке и извршавају борбене задатке, а са летелишта у Лаћарку, Крњешевцима, Земуну, Надаљу, Новом Саду, Кленку, Руми, Госпођинцима и Великим Радинцима...

У марту 1945. године, Врховни штаб доноси одлуку о пробијању линије фронта од кривине Дунава, па преко Саве и Дрине у Источној Босни (Сремски фронт) Ради боље сарадње и координације са нашим армијама и поседања аеродрома ближе линији фрота, команда 42 дивизије се сели у Пригревицу, док се 11. дивизија сели у Сомбор.

У Пригревици се 17. марта формира Оперативни штаб за Групу ваздухопловних дивизија, а 421. јуришни пук, 423. јуришни пук и 113. ловачки пук са 79. пратећим батаљоном за одржавање прелазе у Бачки Брестовац, док се део 421. јуришног пука и 111. ловачки пук са 78. батаљоном за подршку сели на сомборски аеродром. Овим јединицама се руководило из Пригревице и током пробоја Сремског фронта, ове јединице су извеле неколико стотина борбених летова.

Грађани МЗ Пригревица су у сарадњи са Командом РВ и ПВО и нашим Удружењем у склопу мајских свечаности, када се иначе обележава долазак Банијаца и Личана након Друге војне у ове крајеве, одлучили да обнове спомен плочу која се налази на згради где је био Штаб ГВД и тако се на достојанствен начин очувају сећање на храбре авијатичаре.

Данас смо били њихови гости... У просторијама ОШ "Младост" смо приредили изложбу o ваздухопловцима "Херојима у рату и миру". Након тога су представници локалне самоуправе МЗ Пригревица, СО АПатин, СУБНОР-а и борачких организација у поводу Дана победе положиле венце на бисте народних хероја из овог места. После је уследило свечано откривање спомен плоче Штабу ГВД коју су отворили пуковник Драган Лазаревић, изасланик Команданта РВ и ПВО и др Живорад Смиљанић, председник СО Апатин. Након тога, окупљени су обишли етно-изложбу базирану на прожимању култура народа Баније и Лике који су населили ове равничарске крајеве након рата, а онда је у Дому културе одржана свечана академија уз пригодна култрурно уметнички програм. После свега, љубазни домаћини су организовали дружење у бањи Јунаковић, све до вечерњих сати...