Богоев Митко

BogoevJPGРођен је 5. фебруара 1945. године у селу Зрново, општина Драма, Република Грчка. Потиче из радничке породице, по националности Македонац. Завршио је Средњу економску школу 1963. године, ВА смер пешадија 1966. године, КША КоВ 1978. године. У току официрске каријере завршио је курс командира чете, падобрански курс и курс Команданта батаљона.

Службовао је у гарнизону Брежице (а. Церкље) и Ниш. У падобранској јединици је обављао дужности командира вода, командира чете, помоћника команданта за падобранску обуку, помоћника команданта за оперативно-наставне послове, Начелника штаба 63. падобранске бригаде, Команданта 63. падобранске бригаде и Помоћника НШ за падобранство и авијацију у Корпусу специјалних јединица. У чин мајора је унапређен 1979. године, а у чин пуковника 1991. године. Као Командант 63. падобранске бригаде учесник је рата од 1991. године. Извео је 2511 скокова. Пензионисан је по потреби службе у чину пуковника 31. децембра 1993. године.

Носилац је три војна одликовања ВЗШ, ОНА СЗМ и ОРд ЗВ. Као средњошколац се почео бавити падобранством, а као припадник војске је био члан спортске падобранске екипе РВ и ПВО од 1967-1980. године и учествовао је на многобројним републичким и 10 државних првенстава. Као члан државне падобранске репрезентације учествовао је на једном европском и два Светска првенства. За резултате постигнуте у овом спорту заслужио је многобројна признања.  Носилац је Златног знака падобранског инструктора.

Ожењен је. Супруга Нада и син Синиша, који је такође падобранац и припадник је СБр ВС у чину потпуковника. Члан је УВПС, организација РВС и годинама врши дужност заменика председника наше секцију у Нишу.

Оставите одговор