Годишња конференција 2015

У среду 15. априла 2015. године у Великој сали Команде ваздухопловства у Земуну, одржана је редовна годишња Конференција Удружења пензионисаних војних летача и падобранаца Србије (УПВЛПС).

У присуству великог броја гостију и чланова Удружења, конференцију је отворио мр Златомир Грујић, пуковник авијације у пензији. Након интонирања химне Републике Србије, присутни су позвани да минутом ћутања одају пошту погинулим и преминулим ваздухопловцима и члановима УПВЛПС у протеклом периоду. Потом су поздрављени и многобројни гости: Представник Министарства одбране, Управа за традицију, стандард и ветеране (ппук Иван Филиповић), представник Удружења генерала и адмирала Србије (генерал у пензији Милош Ђошан), представник Удруге зракопловних умировљеника из Загреба (Милија Влаховић), представник Удружења пилота „М2+“ (Предраг Грандић), представник Удружења ваздухопловаца Војводине (Славко Михајловић), представник Удружења пензионисаних припадника 63. падбр (пуковник у пензији Митко Богоев), представник 204. вбр (заставник Саша Јовановић), представник Ваздухопловног савеза Србије (Лабуд Булатовић), пензионисани генерали чланови УПВЛПС (Звонко Јурјевић, Љубомир Бајић, Мирко Николовски), представник Удружења за неговање ваздухопловних традиција (Душан Бошковић), представник Удружења војних пензионера Србије (Зоран Вучковић), представник СУБНОР-а Србије (Драгољуб Лазић) и остали.

Након тога, прешло се на радни део конференције, где су присутни упознати са активностима које је УПВЛПС имало у протеклом периоду, а најважније су биле: обележавање годишњице смрти Едварда Русјана у сарадњи са Министарством одбране Републике Словеније (Ново Гробље и споменик у Доњем граду калемегданске тврђаве), посета гробу првог српског пилота наредника Михаила Петровића и посета његовом родном месту Влакчи, које је постала и својеврсна традиција нашег Удружења. Затим, Дан сећања на НАТО агресију 24. март, полагање венаца на споменик пилотима-браниоцима Београда у Априлском рату на земунском Кеју, посета споменику у Вилову где су сахрањени пилоти из 6. ловачког пука и 11. групе за даљње извиђање у Априлском рату. Удружење је такође присуствовало и откривању спомен плоче 422. јуришном пуку и 112. ловачком пуку у селу Кленак. Поред тога, чланови Удружења су положили и венце на спомен обележје нашем једином ваздушном асу, Божидару Бошку Петровићу. Један од највећих задатака које је УПВЛПС извело у протеклих годину дана, била је и организација „Априлског купа“, макетарске изложбе и такмичења, које је спроведено у сарадњи са 204. ваздухопловном бригадом и Музејом ЈРВ. Крајем прошле године, УПВЛПС је поводом 130 годишњице од рођења наредника Михаила Петровића, објавило и прво биографско и библиографско дело о нашем првом војном пилоту под називом „Лет у вечност“, аутора мр Златомира Грујића. Такође, 5 чланова Удружења је учествовало у раду Међународног научног скупа поводом 100 година српске авијације (Звонко Јурјевић, Спасоје Смиљанић, др Владимир Милошевић, мр Златомир Грујић, Војислав Стојановић) и њихови радови су објављени у Зборнику радова те манифестације. Већ традиционално, неколико година уназад, УПВЛПС организује и дружење са колегама из Удруге зракопловних умировљеника Републике Хрватске. Такође, чланови Удружења су увек присутни на манифестацијама које се организују поводом Дана авијације, Дана РВ и ПВО, Дана АРЈ ПВО, 250. рбр, 204. вбр, 63. падбр, Дана ослобођења Београда у Другом светском рату, Дана победе над фашизмом, као и у активностима око неговања ваздухопловних традиција из Другог светског рата (формирање Прве и Друге ескадриле НОВЈ, формирање ваздухопловних пукова и Групе ваздухопловних дивизија).

Поред рада на очувању ваздухопловних традиција, УПВЛПС негује и сарадњу са сродним удружењима („М2+“ и „Курјаци са Ушћа“), затим са Командом РВ и ПВО, односно јединицама и установама тог вида, Министарством одбране-Управа за традицију, стандард и ветеране, Удружењем војних пензионера, СУБНОР Србије, Удружењем ратних добровољаца, Удружењем потомака ратника, ВСС,…

Тежишни задатак у наредном периоду ће бити обележавање 70-те годишњице од победе над фашизмом, годишњица формирања штаба Групе ваздухопловних дивизија, традиционална посета селу Влакчи-родном месту наредника Михаила Петровића, организација макетарске изложбе и такмичења, која нажалост није могла бити организована у априлу (традиционално као „Априлски куп“), већ ће иста бити организована у другој половини месеца јуна. Поред обележавања значајних датума из наше, сада већ 103 године дуге ваздухопловне историје, УПВЛПС ће покренути иницијативу за оснивањем јединствене организације пензионисаних припадника РВ и ПВО, а у сарадњи са сродним удружењима и подршку Министарства одбране и Команде РВ и ПВО.

На самом крају конференције, председник Удружења је члановима, учесницима Другог светског рата и носиоцима Партизанске споменице, који су се тада као младићи сврстали у строј бранилаца отаџбине од фашистичког завојевача, а након рата и завршених школа и академија, као пилоти, дуги низ година на одговорним дужностима изграђивали овај вид наше војске, уручио Спомен дипломе поводом 70 годишњице од победе над фашизмом. Том дипломом је на симболичан начин изражена захвалност члановима УПВЛПС – борцима из Другог светског рата. Диплому су добили носиоци Партизанске споменице 1941. године (пуковници авијације пилоти Душан Миљковић, Петар Обрадовић, Милош Мидо Миликић и потпуковник авијације пилот Василије Радоњић) и учесници НОР-а (пуковници авијације пилоти Милош Синобад, Љубиша Антонијевић, Драгољуб Лазић, Зденко Дупалнчић, Бранко Гулан, Петер Жигон и потпуковници авијације пилоти Душан Утјешиновић и Љубомир Павић). Исто признање су добиле и орагнизације СУБНОР Србије и СУБНОР Земуна, као и локалне самоуправе-општине Апатин и Тител, те МЗ Пригревица на чијим територијама су се одиграли битни догађаји из тог периода наше ваздухопловне историје.

Након затварања конференције, за присутне је у просторијама Удружења у Команди ваздухопловства организован коктел.