Уз годишњицу рата за Фолкланде

Фокландски архипелаг налази се на око 800 км од аргентинске обале и око 14000 км од Енглеске, са површином од 16000 квадратних километара и свега 1800 становника енглеског порекла у време сукоба 1982 године. Острва су Британци силом отели младој аргентинској држави 1833. године. Пуних 17 година вођени су безуспешни преговори две стране о будућности острва, да би 2. априла 1982. године аргентинске снаге по одлуци тадашње војне владе извршиле искрцавње на острво.Crooked Inlet view_FITB_C

ПОГРЕШНЕ ПРОЦЕНЕ

После искрцавања Аргентинаца на острва, уследио је помпезни покрет енглеске казнене експедиције, што је војна хунта оценила само као демонстрацију силе и претњу, како би се обезбедила што боља позиција у преговорима. И друга страна је имала погрешна очекивања. Британци су веровали да ће масовна демонстрација војне силе уплашити Аргентинце, те да ће се повући са острва. Није се десило ни једно ни друго, тако да је ипак дошло до оружаног сукоба.image1059407973По многим анализама из тог времена рат је био потпуно непотребан, обиловао je низом пропуста и погрешних поступака што је резултирало обострано великим људским и материјалним губицима. Осиона, набусита, а у овом случају и лакомислена енглеска армада, упутила се на крај света да ратује за хладна, ветровита и готово пуста острва како би сачувала „част и достојанство“ Империје. Опуштеност и потцењивање противника, платили су више него што вреди пустош за коју су изгинули и материјално оштећени за више милијарди долара.intro_imageРат је трајао више од два месеца (од 2. априла 1982. године до 14. јуна 1982. године) и вођен је у све три димензије: на копну, мору и ваздуху.

ТАКТИКА И ДИНАМИКА БОРБЕНИХ  ДЕЈСТАВА

Као припадника РВ и ПВО, посебну пажњу привукло ми је држање борбених пилота аргентинског РВ. Неизмерна храброст, мотивисаност и највиши борбени морал, чак и када су губици постали велики, красили су момке у пилотским кабинама борбених авиона. Остало је неразјашњено како су успевали да на удаљености од најмање 800 километара испоље дејство класичним убојним средствима и маневром по бродовима РМ Британије и да се успешно врате у своје базе на копну Аргентине. FAA_pilotos_skyhawkИма неких тврдњи да су гориво допуњавали у ваздуху, или да су на задатке полазили са допунским горивом у спољним резервoaрима, a науштрb убојних средстава које су по утрошку горива одбацивали у океан.

Енглези нису имали тих мука, јер су имали аеродром у зони борбених дејстава на носачу авиона „Инвинзибл“. У претежно сложеним временским условима пилоти аргентинског РВ успевали су да пробију јаку ПВО бродова и да испоље дејство по истим, тако да су наносили ужасавајуће губитке Британцима, који нису очекивали такву храброст и упорност. Такве нападе нису очекивали јер су их сматрали самоубилачким. HMS_Invincible_(R05)_Dragon_Hammer_90Ниска облачност и слаба видљивост били су највећи савезник Британцима, те је тако избегнута потпуна катастрофа.

Због одбацивања бомби са мање висине од потребне многе се нису активирале, иако су погађале палубе бродова. Пет потопљених бродова и један оштећени, резултат је дејства авијације класичним начином и убојним средствима. Разарач „Шефилд“ је био посебна прича у свету у време кад је доживео трагедију. HMSSheffieldBurning1Шефилд је погођен вођеним пројектилом „Eгзосет“ француског порекла. А француски је био и авион носач „Суперетандар“. Поменута ракета у време сукоба није била у цвету младости, јер је била стара око 10 година.sue-20con-20exocetНа мору где се одиграо обрачун, авијација нема много могућности за избегавање дејства ПВО. На располагању је само честа промена правца лета и екстремно ниски лет, такозвани бришући лет, што су Аргентинци потпуно искористили.

ПОГОДАК   ЗА   ИСТОРИЈУ

Потапање модерног енглеског разарача „Шефилд“ била је својеврсна сензација тих година у свету, а у војним стручним круговима изазвало је велику забринутост, јер само једна ракета  авион-брод од 250000 долара може направити милионске штете, а и веће. “Шефилд“ је према доступним подацима коштао 235000000 долара. Ни носач авиона са појавом ових слабо уочљивих вођених пројектила није потпуно сигуран у своју недодирљивост.HMS_Sheffield_(D80)Напад „Суперетандара“ на разарач одиграо се 4. маја 1982. године. Авион је полетео из матичне базе на копну Аргентине користећи два профила лета, високо-ниско у фази приближавања циљу, односно зони борбених дејстава. Пилот пре лета није упућен на конкретан циљ, већ је дејстви извршио из  неке врсте „слободног лова“. У току лета пилот је у близини реона дејства добио податке о броду испред њега (позицију) од сопственог радара или од радара са неког брода, што је он добро искористио  и одмах унео у авионски рачунар и са удаљености од oko 40 километара је лансирао ракету и одмах извршио заокрет за повратак, док је ракета наставила у правцу разарача на 5-10 метара висине изнад мора.SUEreabasteciendo1На 30 секунди од циља (око 20 км), укључен је уређај за самонавођење и у тој фази посада брода има само једну шансу да ракету скрене са свог правца - електронска дејства.Exocet_AM39_P1220892-detoured Ракета иначе има минималне одразне површине па је изузетно тешко открити је бродским радаром. Причало се тада да је оператор на радару брода јавио команданту и посади да је један авион покушао напад и да је одустао и враћа се. То је заправо био "Суперетандар" који се после лансирања враћао, а оператор очигледно није уочио ракету. Командант разарача је први схватио о чему се ради, али није било времена за реакцију. Успео је само да довикне посади да се склоне на леву страну брода пошто је пројектил долазио с десна.

Ракета је погодила брод на висини од 2,4 метра од мора и запалила га. Посада није успела да угаси пожар, па је одкомандовано да се исти напусти. Треба истаћи да је доња база облака била на само 150 метара висине, што подвиг пилота чини још већим.

Према подацима обавештајних органа КРВ и ПВО из 1982. године, губици су обострано били велики.

Велика Британија имала 250 погинулих, уз потопљена два разарача, две фрегате и једног брода за снабдевање. Оштећен је носач авиона, а изгубљено је и 11 хеликоптера и 8 авиона "Си Херијер".

Аргентинска војска је имала 720 жртава, уз губитак једне крстарице, једног танкера, једне подморнице, два помоћна брода, 29 авиона и 3 хеликоптера.Harrier_Falklands_Islands_WarТреба истаћи да је тада први пут употребљен у борбеним дејствима и британски авион за вертикално полетање „Си Херијер“ и то у све три врсте дејства: извиђање из ваздуха, ловачко-бомбардерска и ловачка дејства. Искуства стечена тада повратила су пољуљано поверење у тај авион.

Циљ ове приче је да подсети на војничко и достојанствено понашање посада аргентинског РВ у условима велике техничке и технолошке инфериорности али велике довитљивости и одлучности.argentine-cemetery_2178777kРат на копну завршио се капитулацијом аргентинских снага управо због недовољне подршке са мора и из ваздуха.

Тај сукоб је утицао на убрзан и масован развој вођених ракета ваздух-море и покренуо полемике око будућности великих пловних објеката.


Драгослав Спасојевић, аутор ове приче, пензионисани је пуковник авијације-пилот и члан је Удружења пензионисаних војних летача и падобранаца Србије (УПВЛПС).

Фотографије:

1. Фолкландска (Малвинска) острва, извор за фото:
http://www.falklandislands.com/shopimages/imagelibrary/Places/Crooked%20Inlet%20view_FITB_C.jpg
2. Шема британске инвазије, извор за фото: 
http://www.valka.cz/users_admin/html/images/7_2003/image1059407973.jpg?utm_source=valka_cz&utm_medium=article&utm_campaign=linkthru
3. Генерал Леополдо Галтијери и Маргарет Тачер су били на челу сукобљених држава, извор за фото: 
http://news.bbc.co.uk/furniture/in_depth/uk/2002/falklands/intro/intro_image.jpg
4. Група аргентинских пилота пред полетање, извор за фото: 
http://i455.photobucket.com/albums/qq273/greershane/Non%20WW2/FAA_pilotos_skyhawk.jpg
5. Носач авиона "Инвинзибл", извор за фото: 
http://i455.photobucket.com/albums/qq273/greershane/Non%20WW2/FAA_pilotos_skyhawk.jpg
6. Разарач "Шефилд" након поготка, извор за фото: 
http://belgranoinquiry.com/wp-content/uploads/2010/04/HMSSheffieldBurning1.jpg
7."Суперетандар" Аргентинског РВ наоружан противбродском ракетом "Егзосет", извор за фото: 
http://en.mercopress.com/data/cache/noticias/26172/0x0/sue-20con-20exocet.jpg
8. Разарач "Шефилд" пре поготка, извор за фото: 
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/90/HMS_Sheffield_(D80).jpg
9. "Суперетандар" Аргентинског РВ, извор за фото: 
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/39/SUEreabasteciendo1.jpg
10. Противбродска ракета "Егзосет", извор за фото: 
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/45/Exocet_AM39_P1220892-detoured.jpg
11. Британски "Си Херијер" слеће на носач након дејстава у Фолкландском рату, извор за фото: 
http://yellowairplane.com/Adventures/Falkland_Islands_War_Guestbook/Falkands_War_Malvinas_War_Photos/Harrier_Falklands_Islands_War.jpg
12. Аргентинско војничко гробље на Фолкландским острвима, извор за фото: 
http://i.telegraph.co.uk/multimedia/archive/02178/argentine-cemetery_2178777k.jpg

Оставите одговор