Срећа прати храбре

Деценијама су у борбеној авијацији стваране процедуре у поступцима у техничкој и летачкој служби, све у циљу да би се избегли пропусти и превиди који би угрозили безбедност посада авиона и летeлица.jna_mig21Но и поред свих мера догађали су се ванредни догађаји и удеси и то са најтежим последицама.

Најчешћи пропусти који су мени познати из мог тридесетогодишњег летачког стажа били су слетање без извученог стајног трапа, при чему су се догађали пожари, незабрављивање кабине, прекид довода горива у мотор због неблаговременог укључења пуних резервоара и неки други пропусти које су чинили пилоти у управљању авионом и експлоатацији уређаја и опреме.2013-07-18_225720_zps19eae572И ВТС (ваздухопловно техничка служба) има велики утицај на безбедност летења, па евентуалне грешке те службе имале су тешке последице.

VJCB-avioTehНајкарактеристичнија грешка ВТС десила се у бази Дивуље код Сплита крајем осамдесетих, када је при покушају пробног лета уништен најмодернији противподморнички хеликоптер Ми-14, при чему је било страдалих и повређених лица. Комисија је установила да су полуге и сајле команди лета биле обратно повезане после неких радова ВТС-е при чему је хеликоптер неконтролисано реаговао.113795_322979613_65492_74497578_009Овог пута испричаћу вам причу из летачког живота једног пилота ловачке авијације и о једном МиГ-у који је завршио свој летачки век у сремском пољу кукуруза.31206_126873793989452_6883186_n-1600x900Догађај је прилично тешко описати како би свима било јасно шта се тачно дешавало у лету живота, капетана I класе Бајић Љубомира.

Овај ванредни случај обилује низом срећних и уједно несрећних околности, необичних одлука и решења, тако да је можда у светским размерама преседан.Natjecanje-02Било је то 27. јуна 1974. године у дану за ЕТВ (ескадрилска тактичка вежба) 128.лае (лоавчка авијацијска ескадрила) на аеродрому Батајница. Капетан I клaсе Бајић долази на авион МиГ-21(НЛ) двосед са задатком да изврши прелет са аеродрома Батајница на аеродром Лађевци, где су већ пре њега слетели командир ескадриле Мирчетић и други  пилоти јединице.

Пошто је примио рапорт од авиомеханичара заменик командира ескадриле капетан I класе Бајић врши предполетни преглед авиона и чини пропуст на једној позицији, касније се испоставило замало кобној. Није преконтролисао другу кабину авиона јер на лет у двоседу иде сам.zeljavaСви који су руководили и командовали летачким јединицама знају колико су друге нелетачке обавезе реметиле пажњу, посвећеност летењу и концентрацију, тако да је само велико летачко искуство командира и заменика, чувало од превида и грешака у управљану ваздухопловом и коришћењу инсталација уређаја и опреме на авиону.

Дакле, када се иде самостално на двоседу, у процедури предполетног прегледа авиона обавезно се врши и преглед погледом у другу кабину како би се пилот уверио да су седишне везе учвршћене, прекидачи и инструменти како је прописано, а кабина забрављена. Овога пута, вероватно због вежбовне ужурбаности и несвакидашњег задатка, пилот капетан I класе Бајић не врши проверу задње пилотске кабине, рачунајући да је искусни авиомеханичар који га је дочекао, потпуно припремио авион за лет. Иначе, у РВ и ПВО посебно се неговао однос техничара и пилота ради максималног међусобног поверења.22903-JRV-2Покретање мотора и полетање протиче уобичајено без икаквих проблема, као и увлачење стајног трапа и закрилаца. Драма настаје у тренутку тзв. растерећења мотора или, како би сви читаоци разумели, одузимањa гаса са "пуног" на "мањи" који је потребан за даљи лет. Овога пута ручица снаге мотора (гаса) остала је неумољиво непомична. Авион убрзава и одједном се претвара у подивљалу звер. 052Пилот Бајић се налази у чуду али се брзо прибрао, извлачи стајни трап, ваздушне кочнице и закрилца како би смањио брзину и колико толико спречио даље убрзање авиона. Преко радио-станице јавља АКЛ-у о ситуацији у којој се нашао и кружи у аеродромској зони размишљајући како изаћи из овако тешког стања и вратити себе и авион на мајчицу земљу. Форсаж је искључио прекидачем, али сви покушаји да смањи максималну снагу мотора остали су безуспешни.mig_21_um_cockpit_by_pzlwksmedia-d3d55wu (1)Да би схватили шта се заправо десило враћамо се на предполетни преглед задње кабине који није извршен. На ручици гаса у другој кабини авиона МиГ-21 постоји полугица која личи на кашику, па су је у жаргону пилоти тако и звали. 6656080f2c5c8dd1638ded749d03a8d4_zpsc91b4f60Она је имала одређену улогу код рада са снагом мотора, а давала је и могућност да наставник са њом одузме предњој кабини рад са снагом мотора (гасом). Када на лет иде само један члан посаде „кашика“ се жичаним осигурачем фиксира у одређеном положају што овога пута није учињено од стране авиомеханичара, а пилот је пропустио да то преконтролише. Постојала је теоретска могућност да неосигурана кашика падне и забрави ручицу гаса, што се овога пута десило захваљујући писти бр. 1 на а. Батајница која је у то време била од бетонских елемената са израженим размацима-фугнама, које су на брзинама са којима је полетао МиГ-21 (300 км/ч и више) изазивале велике трешње које су обориле поменуту кашику у опасан положај. 164150_44328168_РУДПошто је кружио у аеродромској зони трошећи гориво и размишљајући шта да уради, закључио је да се слетање на аеродром не може извршити са брзином 550-600 км/ч колико је авион одржавао и поред извучене конфигурације. Са АКЛ-а се огласио и летачки старешина из команде 204. лап-а и саветовао капетану Бајићу да оде у рејон  Делиблатске пешчаре, усмери авион како би пао у исту  и изврши катапултирање, како ми кажемо, искакање из авиона.

Уследиле су историјске речи пилота Бајића: „Не могу, жао ми авиона!“

Иначе одлуке пилота су неприкосновене тако да је последња реч његова. Одлучио је да кружи изнад аеродрома са прорачуном да се у последњем кругу мотор угаси због истрошеног горива и он се докопа писте и тако спаси себе и авион. То је била преамбициозна одлука, јер су у авиону горивомери баждарени да мере и показују веће количине горива, а најмањи подеок је 60 литара. И куцнуо је час да се план оствари. Пилот Бајић улази у последњи круг са око 100 литара горива и од правца Панчева улази преко даљњег РФР ЕК у правац писте бр. 1 у 310 степени.22909-rulaНа први поглед изгледало је да се ствари добро развијају. Међутим, како то обично бива у авијацији, изненада и у трену ситуација се драматично променила. Угасио се мотор много пре очекиваног места. На висини од око 250 м настаје потпуна тишина. Сада је пилоту остала само једна могућност, да усмери авион у најповољнијем правцу, користећи брзину коју је стекао док је мотор радио и изврши слетање на терен испод авиона. Успева да изврши заокрет за читавих 100 степени и избегне могућност, да слети у правцу пута Батајница-Бановци и доводи авион паралелно са истим и пред приземљење у житно поље узвикује преко радио-станице „Живела Југославија!“ и додаје после краће паузе „...и СССР!“. jugossrМени је рекао да је био сигуран да ће погинути па је зато узвикивао пароле...

Искрено ми је такође саопштио да није смео да се одлучи на искакање јер га је обузела сумња у могућност да катапултирање не успе. Поновни повратак на мајчицу земљу био је врло успешан. Слетео је на поље са житом и после протрчаног извесног простора са 300 км/ч улеће у њиву са кукурузом где је терен изразито нераван, испресецан дубоким браздама, што доводи до наглог кочења и поскакивања, да би се драма завршила превртањем авиона на леђа.

6630247530026009099Био је то тек трећи случај слетања са авионом МиГ-21 у свету на неприпремљен терен. Пре нашег Баје то су учинила два руска аса који су били и космонаути. Интересантно је да се авион на крају набио на нос и пар секунди изгледао као неки споменик, клатећи се, да би се на крају срушио на леђа при чему се ломи поклопац кабине и омогућује пилоту да неповређен изађе кроз настали отвор.

Свако принудно слетање са било којим авионом је драма за себе, а посебно са МиГ-ом, јер је то авион малих крила без финесе, тежак и брз за неравне терене. Са њим теорија не обрађује могућност принудног слетања, ван аеродрома. На почетку сам рекао да је догађај  обиловао низом околности, а један од срећних је и рејон у којем се ВД десио. Сви други аеродроми су у далеко неповољнијој конфигурацији терена, тако да би последице биле много веће. И престанак рада мотора десио се на добром месту, а то је могло бити далеко неповољније. Требало је  заиста имати пуно среће без које ни у каквом озбиљном послу нема успеха.

Ако се изузму безбедњаци који су га саслушавали и замерили на другом делу пароле „и СССР!, других последица није било. Капетан Бајић је остварио завидну војничку каријеру са чином генерала, па као пензионер живи са породицом у Београду.


Драгослав Спасојевић, аутор ове приче, пензионисани је пуковник авијације-пилот и члан је Удружења пензионисаних војних летача и падобранаца Србије (УПВЛПС).

Фотографије:

1. Пилоти ловци на стајанци пред полетање.
2. Пилоти и механичари на стајанци МиГ-21. Извор за фото: http://zeljava-lybi.com/forum/viewtopic.php?f=50&t=2733
3. Ознака за униформу старешине ВТС-а.
4. Хеликоптер Ми-14. Извор за фото: http://www.paluba.info/smf/
5. МиГ-21 на стајанци. Извор за фото: 
http://tangosix.rs/2015/11/06/letacke-price-suada-hamzica-posebni-letovi-na-zadacima-rti/
6. Формација МиГ-21 ЈРВ у лету. Извор за фото: 
http://tangosix.rs/2015/19/10/takmicenje-najboljih-pilota-sfrj-dan-kad-su-se-suocili-najbolji/
7. Пилот и механичар на МиГ-21 пред полетање. Извор за фото: 
http://zeljava-lybi.com/forum/
8. Преглед пред полетање. Извор за фото: 
http://tangosix.rs/2015/02/11/istorija-domace-upotrebe-lovca-presretaca-mig-21/
9. МиГ-21 у конфигурацији за слетање. Извор за фото: 
http://forums.airbase.ru/2015/11/t10618--fotografii-mig-21.5324.html
10. МиГ-21НЛ (двосед). Извор за фото: 
http://pzlwksmedia.deviantart.com/art/Mig-21-UM-Cockpit-203474478
11. Ручица гаса МиГ-21. Извор за фото: 
http://i1002.photobucket.com/albums/af150/buzz973/mig-21/6656080f2c5c8dd1638ded749d03a8d4_zpsc91b4f60.jpg
12. Ручица гаса са "кашиком". Извор за фото: 
http://www.sgvavia.ru/forum/105-462-1
13. Вожење до ПСС. Извор за фото: http://tangosix.rs/2015/02/11/istorija-domace-upotrebe-lovca-presretaca-mig-21/
14. Илустрација, Југославија-СССР.
15. Илустрација, удес МиГ-21 индијског РВ у Џаландахару 2002. године. Извор за фото: 
http://www.warbirdsofindia.com/Crashes/crdetails.php?crno=623

Оставите одговор